Musikterapi i hjemmetræning

Emergens® Hjemmetræning giver gode muligheder for at arbejde med musikterapeutiske tilgange. Det musikalske kan indgå som en integreret del af en bred hjemmetræningsindsats (hvor der arbejdes med et bredt arsenal af tilgange og redskaber inden for forskellige udviklingsområder). For nogle familier giver det bedst mening at centrere hjemmetræningen omkring netop musikterapien, og det er også en mulighed.

Musikterapeutiske tilgange kan være særdeles velegnede til at understøtte barnets lyst til og muligheder for at kommunikere med sine nærmeste. Musikalske interaktioner kan desuden bygge bro til enkle legesamspil.

Hvad er musikterapi?

Musikterapi er en videnskabeligt forankret tilgang, som bygger på musikkens evne til at skabe kontakt og kommunikation mellem mennesker. Der er fokus på den kommunikative musikalitet. Det handler om, hvordan musikalske parametre såsom rytme, melodi, timing og dynamikker inden for volumen, tempo og klangfarve indgår som en vigtig og integreret del af interaktionen mellem mennesker. Oftest helt uden, at vi lægger mærke til det.

 

Musikterapi ifm. hjemmetræning - Leg med tromme og rasleæg
Musikterapi ifm. hjemmetræning – Leg med tromme og rasleæg

Hvordan bruges musikken i musikterapi?

I samspillet med barnet udnyttes bl.a. musikkens evne til at skabe struktur, guide opmærksomheden og fremme aktiv deltagelse. Den kan i øvrigt spille en vigtig rolle i forhold til at regulere barnets stemningsleje samt arousalniveau, som drejer sig om graden af vågenhed, parathed og mental energi. 

Den musikalske ramme gør det muligt at tage hånd om barnets kommunikative, sociale og kognitive udvikling på en måde, der er struktureret og forudsigelig og samtidig fleksibel og legende.

“Musikterapien har åbnet nogle vinduer til at se Sebastians læringspotentiale. Og vi har fået indblik i, at der er et væld af muligheder for, hvad man kan træne med en musikterapeutisk tilgang”

Mor til Sebastian, 9 år

(om musikterapeutisk vejledning i hjemmetræningsregi)

Musikterapi ifm. hjemmetræning – barn og voksen spiller på xylofoner

Musikterapeutisk vejledning i hjemmetræning

I hjemmetræning er det ikke mig, der indtager rollen som musikterapeut for din datter eller søn. Du får som forælder derimod vejledning, der klæder dig på til selv at indgå i musikalske legesamspil med dit barn. 

Min baggrund for at kunne give  musikterapeutisk vejledning og supervision er bl.a. en kandidatgrad i musikterapi fra Aalborg Universitet. 

Som modtager af musikterapeutisk vejledning og supervision i Emergens® Hjemmetræning er det IKKE nødvendigt at kunne spille på et instrument eller have en trænet sangstemme. Lysten til at arbejde musikalsk med dit barn er tilstrækkeligt.